Ловля окуня взимку
Мабуть,
кожен рибалка погодиться з тим, що зимова риболовля неповноцінна без лову
окуня. У зимовий період часу окуня можна ловити, починаючи від самого першого
льоду і закінчуючи самим останнім. Ці місяці дарують безліч прекрасних
можливостей для того, щоб сповна насолодитися рибалкою.
Весь зимовий період з точки зору рибного лову можна розділити на три етапи:
перволедье, глухозимье, а також останній лід.
Найбільш вдала лов окуня взимку на початковій стадії цієї пори року, тобто з утворенням першого льоду. Саме в цю пору окунь є дуже активним і, як правило, концентрується на мілководді, що створює найбільш відповідними для рибного лову біля узбережжя. Причому для лову окуня в цей час використовуються такі приманки, як блешні і балансири. Однак даний період триває близько двох тижнів, і після утворення на водоймі суцільного крижаного покриву окунь переміщається в глибоководді: чим ближче початок другого етапу зими, тим далі він іде.
У період глухозимье окунь практично не зустрічається в береговій зоні, тому ловлять його з криги на глибоководді. У качестве приманки використовують невеликі, але важкі блешні, а також різноманітні блешні (проте вони повинні бути мініатюрними). У цю пору рибалкам, як ніколи, потрібно запастися терпінням і енергією, а також добре знати рельєф водоймища, щоб просто не витрачати свої сили і час на буріння численних лунок у пошуках злачних місць.
На завершальному етапі зими окунь, як правило, збирається на мілині глибиною від 2 до 4 метрів, а невеликого окуня можна навіть знайти поблизу очеретів, де глибина становить від 30 сантиметрів до 4 метрів. У цю пору риба знову дуже активна, оскільки надолужує сили після суворої зими.
Щоб лов окуня взимку увінчалася успіхом, необхідно враховувати і погодні умови: ідеальний варіант для лову окуня – тиха і безвітряна погода, причому мороз повинен бути невеликим. Серед найчастіше використовуваного прикорму можна виділити наступний: тоненькі жовті плівки окуневих очей, риб’ячі тельбухи, мотиль, гнойові черв’яки та інші. І ще важливо пам’ятати, що окунь, спійманий взимку, відрізняється особливими смаковими якостями!